LAURIN and KLEMENT

Laurin & Klement motorcycles and cars

 

Laurin & Klement

Laurin & Klement
Private
Industry Automotive
Founded 1895
Founder Václav Laurin
Václav Klement
Headquarters Mladá Boleslav, Kingdom of Bohemia, Austria-Hungary

1985 Laurin & Klement founders

 Founders Václav Klement (left) and Václav Laurin in 1887

Logo Skoda-museum-mlada-boleslav-rr-034

 Laurin $ Klement logo

Laurin & Klement Skoda

 Škoda and Laurin & Klement plaques

Laurin & Klement was a Czech automobile, motorcycle and bicycle manufacturer brand founded 1895 in Mladá Boleslav, Kingdom of Bohemia by automotive pioneers Václav Laurin and Václav Klement. It was acquired by industrial conglomerate Škoda Works in 1925 and re-branded as Škoda Auto, which is today the largest car manufacturer in the Czech Republic and a subsidiary of Volkswagen Group.

History

The company was founded in 1895, and named after its two founders: Václav Laurin (born 27 September 1865, died 4 December 1930), and Václav Klement (born 16 October 1868, died 13 August 1938).

Car production commenced in 1905, and the company soon became the largest car manufacturer in Austria-Hungary. In 1925 the company was acquired by the Škoda Works, and operated henceforth under the brand Škoda Auto (Škoda).

Models

See also

List of motorcycles of 1900 to 1909

External links

Laurin & Klement.GIF
Václav Klement.jpg
Václav Klement
Slavia BZ 400 cc uit 1903
Slavia BZ 400 cc uit 1903
Laurin & Klement 400 cc motorblok
Laurin & Klement 400 cc motorblok

Laurin & Klement is een historisch Tsjechisch merk van motorfietsen en automobielen.

De bedrijfsnaam was: Václav Laurin & Václav Klement, Továrna na Motocykly, Mladá Boleslav. Het bedrijf produceerde van 1899 tot 1908 motorfietsen.

Slavia

Toen Bohemen nog tot het Oostenrijk-Hongaarse keizerrijk behoorde openden boekhandelaar Václav Klement en technicus Václav Laurin de vélocipedefabriek Slavia. Nadat ze in contact waren gekomen met de gebroeders Werner gingen ze ook rijwielen met hulpmotor maken. Ze waren daarmee in hun land pioniers op motorgebied.

Laurin & Klement

Ze bouwden tot 1904 goede eencilinders en daarna ook V-twins met eigen motoren, zowel water- als luchtgekoeld en al voor 1905 was er een 5 pk viercilinder-lijnmotor met luchtkoeling die voor de export ook onder de naam Republik of Republic verkocht werd. De naam “Slavia” was toen al veranderd in Laurin & Klement.

De machines werden in Duitsland door Seidel & Naumann in Dresden in licentie gebouwd onder de namen Slavia en Germania en ook het Franse Alcyon bouwde L&K machines in licentie. In Groot-Brittannië werden de motorfietsen onder de naam Hawetson aan de man gebracht.

L&K begon zich steeds meer in automobielen te interesseren en in 1905 werd al een driewieler geproduceerd. In 1906 kwam de eerste auto. In 1908 beëindigde het bedrijf de motorfietsenproductie vrijwel geheel ten gunste van de automobielbouw, hoewel er waarschijnlijk tot in de jaren twintig nog mondjesmaat motorfietsen zijn geproduceerd.

Door de fusie met Škoda in 1925, verdween de merknaam Laurin & Klement. In 1996 is de naam Laurin & Klement (L&K) teruggekeerd, als uitvoeringsindicatie.

That’s it.

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

2 thoughts on “LAURIN and KLEMENT”

  1. Beste Jeroen: Ik was voor de zoveelste keer op het internet aan het zoeken naar informative over de publieke Seddon bussen waarin ik als kind in Suriname had gezeten. Dat was in de Jaren 1964 en 1965. Toen vond ik een kort filmpje over bejaarden op een busreisje , en daar was de Seddon bus, met een Van Twist logo op de radiator grill. Toen zocht ik dat op en kwam uw blog te voorschijn. Wat een verrassing! Daar zal ik jarenlang de schik uit halen ( als er schik in zit kan je hettoch zeker eruit halen; mijn uitdrukking ) Die bus op dat filmpje en die op uw blog schijnen ietsje moderner te zijn dan die hele oude Seddons in mijn herinnering. Het waren toen de oudste in de vloot , en het leek alsof de chauffeurs ze moedwillig vernielen wilden. Ze redden er heel wild in. Als kind van 11 jaar mocht ik dat wel. De nummers van die bussen waren 8,17,19,en 21. Die op dat filmpje lijkt 31 te zijn. Eens was ik in zo’n bus meegereden om te gaan tanken in Leonsberg. Toen zag ik een grote garage vol met oude kapotte Seddon bussen. Sinds ik in 1965 uit Suriname verhuisd ben heb ik nooit meer een Seddon gezien. Ik heb over de Jaren een stuk of wat boeken gelezen over Engelse bussen, maar Seddon stond er amper in, meestal met modernere Pennine modellen Geen enkele bus op het internet is precise als die in Suriname, zoals ik me ze kan herinneren. Heeft U misschien fotos van die oude Surinaamse seddon bussen,al zijn ze niet van “blog kwaliteit”?B ij voorbaat hartelijk bedankt. Mijn naam is Hans van Loon en ik woon nu in Puerto Rico.. email: hansvanloon05@yahoo.com

    Liked by 1 person

    1. Helaas heb ik niet meer foto’s dan ik heb laten zien. Dit is alles wat ik gevonden heb na een jarenlange zoektocht. Ik vind het wel leuk dat ik u schik heb bezorgd met wat oude foto’s, en vind het jammer dat ik u niet opnieuw kan plezieren. Groet uit Schiedam. Nederland.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.