VDL Groep Van Der Leegte Eindhoven The Netherlands

VDL Groep

VDL Groep
Type Private
Industry Diversified Manufacturing
Founded 1953 by Pieter Van Der Leegte
Headquarters Eindhoven, the Netherlands
Revenue Increase 1.1 billion (2007)
Operating income Increase €87.9 million (2007)
Net income Increase €64.1 million (2007)
Employees 7,321
Website www.vdlgroep.nl

Established in 1953, the VDL Groep is an international industrial and manufacturing company. From its head office in Eindhoven, the Netherlands, VDL supervises its subsidiaries, which have a high level of autonomy and responsibility for results.

The bus and coach division consists of coaches, public transport buses, chassis modules, second-hand buses and mini & midi buses. The finished products sector is extensive: suspension systems for the automotive industry, production automation systems, heating, cooling and air-technical systems, systems for the oil, gas and petrochemical industry, sunbeds and roof boxes, container handling equipment, systems for the agricultural sector, cigar-making and packaging machines, production systems for optical media and medical systems.

VDL companies

 • VDL Berkhof – bus and coach builder in Valkenswaard.
 • VDL Bova – a luxury coachbuilder based in Eindhoven, Netherlands
 • Jonckheere – a motor coach and bus builder in Roeselare, Belgium
 • VDL Bus Chassis – bus builder which originated from the bus-building business of DAF.
 • VDL Nedcar – a brand independent car manufacturing plant in Born

VDL Bus & Coach

VDL Bus & Coach
VDL Bus & Coach
Motto of slagzin “MOVE. TOGETHER”
Oprichting 2005 (basis in 1993 gelegd)
Sleutelfiguren Rémi Henkemans / Henri Koolen
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor De Vest 51, Valkenswaard
Producten Autobussen, touringcars
Website http://www.vdlbuscoach.com/
Portaal  Portaalicoon Economie
2012 VDL Futura 2012 De nieuwe Futura was internationale touringcar van het jaar 2012.
VDL_Bova_Futura_FHD_13-380
De Futura (Classic) is de succesvolste en de langst in productie zijnde bus in het assortiment van VDL Bus & Coach. Meer dan 11.000 stuks verlieten sinds 1982 de fabriek van BOVA.
Berkhof Ambassador presentation
 De Ambassador werd mede door het lichtgewicht een populair streekbustype in Nederland. De 12 meter versie is opgevolgd door de VDL Citea LLE120.
Citea 1103 (GVB)
 De stads- en streekbussen van VDL worden sinds 2011 vrijwel allemaal onder de naam Citea verkocht. De reeks verving de Ambassador 200, Jonckheer SB250, Transiten Diplomat. Het bustype was Bus Of The Year  2011.
Procity Frysker bus 01
 De Procity werd in Nederland na twee geleverde orders en één geannuleerde order uit het aanbod geschrapt. De kortere Jonckheere versie voor de belbussen van De Lijn werd langer geproduceerd, maar is inmiddels ook uit het assortiment verdwenen.
2006 Hermes 1210 Eindhoven Noord Brabantlaan 14-07-2006
De Phileas is een geleide bus met trameigenschappen. Bij dit project is VDL nauw betrokken.
BR-HG-37 (NL)
 De Parade, MidCity en MidEuro zijn omgebouwde Mercedes-Benz Sprinter bussen. De bussen zijn voorzien van een ander koetswerk met een verlaagde vloer, verhoogd dak, grotere ramen, dubbele busdeuren, meer zitplaatsen en een filmbak.
Arriva bus 1426 VDL SB200 Wrightbus Pulsar II NK09 EKB in Darlington 5 May 2009
VDL Bus & Coach levert ook losse chassis. Onder meer de Britse carrosseriebouwer Wrightbus is een groot afnemer.

VDL Bus & Coach is de busdivisie van de VDL Groep. De belangrijkste activiteiten bestaan uit de ontwikkeling, productie, verkoop en onderhoud van mini-, midi- en grote bussen en chassis modules. Het bedrijf heeft fabrieken in Nederland en België. Er wordt geëxporteerd naar meer dan dertig landen. Daarnaast is het bedrijf actief in de handel van gebruikte bussen.

Geschiedenis

De basis van wat nu VDL Bus & Coach is wordt in 1993 gelegd, als vrachtwagen- en autobussenfabrikant DAF wordt meegesleept in het faillissement van moederbedrijf United Bus. De vrachtwagenpoot (DAF Trucks) maakt een doorstart in afgeslankte vorm. Het bedrijf Van der Leegte, dat in die tijd al bestond uit diverse metaal- en apparatenbouwbedrijven, neemt de chassisproductie van bussen over (DAF Bus International). Negentien procent van de aandelen komt weer in handen van DAF Trucks. VDL heeft een goede band met DAF, want op zijn beurt is het weer een toeleverancier van de Eindhovense vrachtwagenfabrikant.

VDL bleef de naam DAF Bus International nog jaren gebruiken. Het bedrijf fabriceert zowel chassis voor openbaarvervoerbussen als voor touringcars. Motoren kwamen toen alleen van de leveranciers DAF en Cummins. Het assortiment motoren in het segment openbaar vervoer heeft VDL in 2012 uitgebreid met het merk Fiat Powertrain Technologies (FPT).

In de zomer van 1996 nam DAF Bus International Smit uit het Friese Joure over. Dit was het begin van de carrosseriebouw binnen de VDL Groep. Eind september 1998 wordt de VDL Groep uitgebreid met zes bedrijven door de aankoop van de Berkhof Jonckheere Groep. Deze maatschappij bestond uit:

De overname van de Berkhof Jonckheere Groep betekende voor Smit Joure al snel het einde. Het bedrijf draaide al langer verlies en in december 1998 ging het bedrijf bankroet. De productie van touringcars in de fabriek stopte definitief in 1999 en zou aanvankelijk worden overgeheveld naar de fabriek Berkhof Heerenveen en gedeeltelijk naar die van Postma. Vanwege ruimtegebrek door een grote hoeveelheid orders werd er uiteindelijk gekozen voor de fabriek in Valkenswaard. Hiermee verdween de touringcarfabrikant na 82 jaar uit Friesland.

Berkhof had zoveel bestellingen op het programma staan dat het bedrijf lang de fabriek van Smit Joure gebruikte om onderdelen voor stads- en streekbussen te maken, voor onder meer de MAN Scout. Nadat Berkhof in mei 2001 uit de fabriek was vertrokken ontstond dezelfde maand nog het carrosserie- en wagenbouwbedrijf FCB (Friesland Coach Builders). Dit bedrijf is opgericht door een aantal oud-medewerkers van Smit. In de beginperiode bestonden de werkzaamheden voornamelijk uit het repareren en onderhouden van Smit-bussen, maar tegenwoordig voert het bedrijf reparatie- en restauratiewerkzaamheden uit aan verschillende stads- en streekbussen en touringcars. In eerste instantie was het de bedoeling om ook nieuwe bussen te gaan bouwen, dit is echter vanwege een beperkt budget nooit van de grond gekomen.

In 2003 nam VDL één van de laatste grote concurrenten in Nederland over, de touringcarfabrikant BOVA uit Valkenswaard. De busbedrijven worden datzelfde jaar uit strategisch oogpunt onder de naam VDL Bus Groep op de internationale markt gepositioneerd. Vanaf nu is het één van de grootste busproducenten van Europa en door het eerdere faillissement van Den Oudsten uit Woerden in 2001 nog de enige busproducent in Nederland. In België heeft het bedrijf nog steeds een grote concurrent onder de naam Van Hool.

Het huidige marktaandeel bedraagt bijna 8 procent, daarmee staat VDL op een 6e positie in de Europese bussenmarkt.

Merknaam

In 2005 wordt er als vervolg op de VDL Bus Groep voor alle busbedrijven een centrale organisatie opgericht onder de naam VDL Bus & Coach. Het is 2010 als alle verschillende merknamen (BOVA, Berkhof, Jonckheere, Kusters) worden vervangen door het merk VDL. De fabrieken ondergaan in 2011 allen een naamswijziging en de afzonderlijke websites worden uit de lucht gehaald. VDL wil hiermee de busactiviteiten nog beter profileren. Om dat extra kracht bij te zetten krijgt het bedrijf een apart logo (tot dan toe werd het logo van de moedermaatschappij gebruikt) en een slogan: “MOVE. TOGETHER.“. MOVE staat voor mobiel zijn en in beweging blijven. De producten van VDL Bus & Coach zijn immers in beweging: er worden mensen vervoerd. Ook de organisatie staat niet stil, maar is constant in ontwikkeling. ‘TOGETHER’ refereert aan de slogan ‘Kracht door samenwerking’ van het moederbedrijf de VDL Groep.

Producten

Touringcars

De bouw van touringcars vindt in Nederland plaats bij VDL Bus Modules (voorheen Berkhof en VDL Berkhof Valkenswaard), bij VDL Bus Valkenswaard (voorheen BOVA en VDL Bova) en in Vlaams België bij VDL Bus Roeselare (voorheen VDL Jonckheere). De eerste touringcars binnen de VDL Groep werden tussen 1996 en 1999 gebouwd bij Smit Joure. Deze waren van de types Smit Orion en Smit Stratos, beide bussen stonden op een DAF Bus SB3000 chassis. Na de overname van het Valkenswaardse touringcarbedrijf Berkhof werd de Axial onder VDL geproduceerd. In 2003 kon ook de succesvolle bus Futura en de Magiq aan het assortiment worden toegevoegd na de overname van Bova. In 2007 werd ook nog de VDL Bova Lexio ontwikkeld.

Tegenwoordig produceert VDL Bus & Coach onderstaande voertuigen:

 • Futura
 • Jonckheere
 • Synergy
 • Citea
 • Phileas
 • MidCity
 • MidEuro
 • Tsxi- en rolstoelvoertuigen
 • Pacific
 • Mistral
 • Politiebussen

Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer zijn diverse bussen de revue gepasseerd, waaronder

Alle bussen zijn ontwikkeld en gebouwd door Berkhof in Heerenveen op onderstellen van VDL Bus Chassis en voorgangers. De Berkhof 2000NL en Duvedec zijn overigens ook gebouwd op Volvo chassis. De productie van de Ambassador werd in 2005 uitgebreid naar VDL Berkhof Valkenswaard vanwege een grote order. Dan was er ook nog de Transit, een product van Jonckheere.

De huidige generatie grote openbaarvervoerbussen draagt de naam VDL Citea en wordt geproduceerd bij VDL Bus Modules, VDL Bus Heerenveen en VDL Bus Roeselare. Er is ook nog een 10,6 meter bus in productie onder de naam Ambassador ALE-106. Ook werkt het bedrijf mee aan de productie en ontwikkeling van de Phileas door haar aandeel van 70% in het Helmondse APTS.

Mini- en midibussen

Het bedrijf Kusters, tegenwoordig VDL Bus Venlo, is al sinds 1921 gespecialiseerd in klein materieel. Ooit begonnen met carrosserieën voor bussen ten behoeve van mijnwerkers, tegenwoordig bouwt men allerlei bestelbussen om voor verschillende doeleinden. Op het gebied van openbaar vervoer produceerde Kusters de Parade. De huidige bussen zijn de VDL MidCity en VDL MidEuro. Daarnaast levert VDL aangepaste bussen voor de politie en biedt het een legio aan oplossingen om bestaande taxi’s rolstoelvriendelijk te maken.

Speciale projecten

VDL bouwt niet alleen een standaardaanbod, maar ook naar wens van de afnemer. Speciale projecten zijn bijvoorbeeld de VDL Pacific en VDL Jonckheere Schoolbus. De eerste is een robuust bustype die geschikt is voor passagierstransport in slecht toegankelijke gebieden waar zowel de toestand van de wegen als de klimaatcondities speciale verwachtingen stellen. VDL Bus & Coach produceert en levert deze bus in diverse uitvoeringen voor landen zoals Ghana, Burkina Faso en Ethiopië. De Jonckheere schoolbus werd gebouwd in Heerenveen voor Parijs en is een bus met een kop van de DAF LF vrachtwagen.

Chassis

DAF Bus International, het begin van VDL Bus & Coach, veranderde na een reorganisatie in september 2003 in VDL Bus International. Per 5 september 2010 is de huidige naam VDL Bus Chassis ingevoerd. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de productie van onderstellen voor autobussen en touringcars. De helft van geproduceerde chassis wordt verkocht aan derden, de andere helft gaat naar de koetswerkbedrijvenbinnen de groep. Een groot afnemer is het Britse Arriva plc. In november 2008 bestelde dit bedrijf bijvoorbeeld meer dan 350 chassis van het type SB200 voor levering in 2008/2009. In 2011 werd er nog eens een order geplaatst voor 311 buschassis. Het koetswerk wordt er in Engeland opgebouwd door Wrightbus. Dit is de grootste order die Arriva ooit bij VDL Bus & Coach heeft geplaatst voor ‘right hand drive’ voertuigen. Op 27 januari 2012 maakte VDL Bus & Coach bekend dat het Britse Arriva plc een order voor 80 buschassis van het type SB200 heeft geplaatst.

Een overzicht van de chassis die worden/werden geproduceerd:

 • SB200 (vervanger van het SB220 chassis. Wordt toegepast op de Ambassador 200 en VDL Citea LLE. Veel export naar buitenland)
 • SB180 (verkort chassis, vervanger van het SB120 chassis)
 • SB230 (toegepast op Transit en Citea 12 + 12,9 meter variant)
 • SBR230 (twee assen + derde sleepas, toegepast op Transit en Citea 13,7 en 14,5 meter variant)
 • SB4000+ (touringcar-chassis)
 • SBR4000+ (touringcar twee assen + derde sleepas)
 • TB2175 (voor de VDL Pacific)
Chassismodules
 • SB260 (toegepast op de Citea CLF-120)
Voormalige chassis
 • SB120 (verkort chassis, toegepast op Ambassador 120) – vervangen door SB180 chassis
 • SB220 (Berkhof 2000NL)
 • SB225
 • SB250 (Berkhof Premier en Berkhof Jonckheer)
 • DB250 (geschikt voor dubbeldekkers)
 • DB250+ (geschikt voor dubbeldekkers)
 • SB2750 (geschikt voor touringcars)
 • SB3000 (geschikt voor touringcars)
 • SBR3000 (geschikt voor touringcars)
 • SBR3015 (geschikt voor touringcars)
 • SB4000 (touringcar, Berkhof Axial)

Onderhoud, reparatie en onderdelen

In Eindhoven is een gespecialiseerde werkplaats voor onderhoud, reparatie en schadeherstel van alle merken touringcars en bussen onder de naam VDL Busland. Onderdelen van bussen zijn verkrijgbaar bij VDL Parts te Veldhoven.

Verkoop

VDL heeft een locatie voor verkoop, aftersales en onderdelen voor alle VDL Bus & Coach producten in de landen Nederland, België (ook voor Luxemburg), Duitsland, Frankrijk, ItaliëNoorwegen, Polen, Servië, Tsjechië (ook voor Slowakije), Zuid-Afrika en Zwitserland.

In Servië heeft VDL bovendien eind 2010 de autobusfabriek Ikarbus in Belgrado overgenomen. De Servische overheid heeft een belang van 20% in dat bedrijf. In de fabriek werken 250 mensen en er zullen op jaarbasis 250 bussen worden geproduceerd. VDL kocht de fabriek omdat de in Nederland geproduceerde bussen te duur zijn voor de Oost-Europese markt.

Gebruikte bussen van alle merken en typen worden ingekocht en verkocht bij VDL Bus Center (voorheen VDL Coach & Bus Center, VDL CBC) in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

VDL Apts Phileas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2006 Hermes 1210 Eindhoven Noord Brabantlaan 14-07-2006 2007 APTS PHILEAS Hermes1201Eindhoven 2008 APTS city transport coaches on the Metrobus Road Istanboel Turkey APTS 3 phileas 2 Testbus APTS PHILEAS 1201 Eindhoven Airport APTS Phileas back APTS PHILEAS Bus Station Eindhoven APTS Phileas Duo Busstation Eindhoven APTS Phileas APTS VDL Bus & Coach Hybrid IMG 9282-border APTS VDL Hybrid IMG 9283-border GVB 007 (APTS Phileas) Amsterdam NL

VDL Berkhof

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 2004 VDL BERKHOF Hrvn Ambassador 2005 VDL Berkhof Diplomat city bus 2006 VDL Procity bus van Connexxion 2007 VDL bus van Koningin Beatrix 2010 VDL Berkhof Ambassador 200 Veolia Valkenburg NL 2011 VDL Berkhof, Heerenveen Berkhof Ambassador presentation Citea 1103 (GVB) VDL Berkhof Diplomat 309 werkenbijhtm VDL Citea Hybridebus (2) VDL Citea hybridebus

https://myntransportblog.com/2013/10/31/buses-berkhof-the-netherlands/

VDL BOVA

1993 VDL BOVA coach WA09AZF DCF 1.0 VDL Bova coach Schotland

VDL Bus Roeselare

2009 Arriva bus 1426 VDL SB200 Wrightbus Pulsar II NK09 EKB in Darlington 5 May 2009 De Transit, een model gericht op het openbaar vervoer, hier in Oostende Stadsbus van Yokohama Jonckheere Monaco. VDL logo-III

VDL Bus&Coach

2003 VDL AMBASSADOR 120 2007 VDL AMBASSADOR 200 2007 VDL AMBASSADOR ALE 2007 VDL AMBASSADOR 2007 VDL CITEA CLF (FR329029) 2007 VDL FUTURA FHD-FLD (FR240397) 2007 VDL LEXIO LLD (FR240403) 2007 VDL MAGIQ MHD (FR240391) 2007 VDL MIDCITY (329034) 2007 VDL MIDEURO (32931) 2007 VDL PICARDIE (329033) 2011 VDL Bus & Coach BV., Heerenveen ; Advanced Public Transport Systems bv 2011 VDL PROCITY (329032) VDL SYNERGY SDD (FR240385)

VDL Heerenveen

2000NL NoordNed 4748 Leeuwarden Ambassador Stadsbus Katwijk Citea 1 Diplomat Duvedec Connexxion Volvo Berkhof Duvedec B 10 M-6X2-ARTT Jonckheer SB250 Novio1 Standaardbus ST2000 Premier NZH 1386 Procity Frysker bus 01

VDL Jonckheere

2007 VDL JONCKHEERE JSD 2011 VDL Jonckheere sleeper coach 2011 VDL Jonckheere special OLYMPUS DIGITAL CAMERA

https://myntransportblog.com/2014/04/15/buses-bodybuilders-jonckheere-belgium/

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

 artikelen_fotos_23727_800 Hoofdkantoor-VDL-Groep Eindhoven m1nydbvb7iuv_600 VDL Citea LLE voor Syntus VDL_CITEA_MLE-88-180_-_III VDL_haak_Roteb_gez_brandweer VDL-3 VDL-NedCar-Mini-IndustrieBlog Wim van der Leegte in de MINI in VDL-uitvoering

HAINJE

https://myntransportblog.com/2014/02/10/buses-body-coach-builders-hainje-heerenveen-the-netherlands/

KUSTERS & LEMMENS

https://myntransportblog.com/2014/05/07/buses-bodybuilders-kusters-lemmens-the-netherlands/

DUVEDEC

https://myntransportblog.com/2013/10/30/buses-duvedec-dutch-vehicle-development-center-the-netherlands/

APTS PHILEAS

https://myntransportblog.com/2013/10/30/buses-apts-phileas-hybrid-vdl-the-netherlands/

SMIT

https://myntransportblog.com/2014/10/07/smit-buses-joure-friesland-the-netherlands-192

BERKHOF

https://myntransportblog.com/2013/10/31/buses-berkhof-the-netherlands/

JONKHEERE

https://myntransportblog.com/2014/04/15/buses-bodybuilders-jonckheere-belgium/

DENOLF & DEPLA

https://myntransportblog.com/2014/11/20/depla-en-denolf-bus-and-coachbuilders-belgium/

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

2 thoughts on “VDL Groep Van Der Leegte Eindhoven The Netherlands”

 1. Beste Hot,

  Sinds enige tijd volg ik met interesse je meer dan indrukwekkende ‘myn transport blog’.

  Voornaamste reden is dat ik al enige tijd op zoek ben naar de autobus op bijgaande foto.

  De foto toont mij als 7 of 8 jarige in 1963 en 1964. De van gend en loos bus was niet zo lastig te achterhalen. De bus in mijn hand is echter een ander verhaal. Zoektocht heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd. Heb jij een idee wie de fabrikant geweest kan zijn.

  Alvast bedankt voor je reactie.

  Groet,

  Willem-Jan Niesert Wniesert@ziggo.nl

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.