PENNOCK ‘s Gravenhage The Netherlands 1886 – 1954

Pennock

Pennock was een Nederlandse fabrikant van rollend materieel en carrosseriebouwer, gevestigd in Den Haag van 1886 tot 1954. De fabriek was gevestigd aan het Bleijenburg, later aan de Binckhorstlaan en nog later aan de Weteringkade.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Zadelmaker Johannes Boon had een bedrijf in Rijswijk (Zuid-Holland). Hij fabriceerde hier ook koffers en rijtuigen. Hij overleed in 1877. Zijn weduwe zette de zaak voort en nam Johannes Jacobus Pennock Lzn. (geb. 4 augustus 1849 te Dordrecht) in dienst, van beroep rijtuig- en zadelmaker. Deze kreeg de technische leiding. Het bedrijf heette daarna de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Rijtuigen en Tramwegrijtuigen J. Boon (KNFRT) en ging voortaan ook paardentramrijtuigen bouwen. In 1883 werd het bedrijf omgezet in een naamloze vennootschap onder de naam Nederlandsche Fabriek van Rijtuigen en Tramwegrijtuigen (NFRT). Dit bedrijf kreeg twee directeuren: Pennock en Haije, maar in 1884 verliet Pennock het bedrijf en werd Haije tot enige directeur benoemd. Pennock verhuisde naar Den Haag en verbond zich aan de rijtuigfabriek van Jacob van den Bergh aan het Bleijenburg, die hij in 1886 onder eigen naam voortzette. De NFRT ging eind 1886 in liquidatie, maar Pennock ging in Den Haag ook stoomtramrijtuigen bouwen.

Pennock

Pennock bouwde carrosserieën voor zowel tramrijtuigen als personenauto‘s, vrachtauto‘s en autobussen. O.a. voor de Haagsche Tramweg-Maatschappij bouwde hij paardentrammaterieel en later autobussen. Aan de Stoomtramweg-Maatschappij Oostelijk Groningen werden veel goederenwagons geleverd en ook bouwde Pennock zeven elektrische trammotorwagens voor de Twentsche Electrische Tramweg Maatschappij.

Pennock heeft rond 1900 een stoomomnibus gebouwd die een half jaar gereden heeft tussen Den Haag en Wassenaar en daarna nog korte tijd rond Papendrecht. De ervaringen met dit voertuig waren niet zodanig dat men hiermee is doorgaan. Ook zou Pennock in diezelfde periode een eigen auto ontwikkeld hebben, maar dat bleek te berusten op een misverstand: deze auto was geregistreerd als Pennock, maar was gebouwd op een chassis van Mors. Personenauto’s werden gebouwd op basis van chassis’ van onder meer Delahaye, Lagonda, AustinMinerva en Armstrong Siddeley. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde Pennock carrosserieën voor de Story (een elektrisch aangedreven wagentje).

Autobussen werden gebouwd op chassis’ van onder meer Scemia en Studebaker. Ondanks de goede ervaringen met de Scemia besloot de HTM in 1926 toch niet over te gaan op nieuw materieel van dit merk, maar over te stappen op het Belgische Minerva. De HTM droeg de levering van de Minerva’s op aan de Amsterdamsche Rijtuig Maatschappij (ARM), die de complete bussen leverde onder eigen naam, maar de bouw van de carrosserieën uitbesteedde aan Pennock.

In later jaren heeft de HTM weer een beroep gedaan op Pennock, toen na de bevrijding bussen moesten worden aangepast en zelfs wrakken herbouwd moesten worden.

In 1949 kreeg op het Scheveningse Concours van Koetswerken een Pennock Healey de prijs voor het beste Nederlandse koetswerk. Pennock leverde in 1952 een Austin Sheerline (Princess)aan het Nederlandse Koninklijk Huis. Men had rond deze tijd al veel moeite het hoofd boven water te houden en in 1954, na het overlijden van de laatste directeur Pennock, werd het bedrijf geliquideerd.

Na de opheffing

In het fabrieksgebouw aan de Weteringkade vestigde zich daarna de bussenbouwer König, die echter met het oorspronkelijke bedrijf Pennock niets te maken had. Wel gebruikte hij materialen en werktuigen van Pennock die tot de overgenomen inboedel van het pand behoorden. Ook nam hij personeel van Pennock in dienst en noemde hij zijn bedrijf aanvankelijk Carrosseriefabriek König v/h Pennock. Al begin jaren zestig werd de fabriek gesloten.

Pennock

Carrosseriefabriek P.J. Pennock & Zonen was established in 1898 in The Hague by Johannes Jacobus Leonarduszoon Pennock. It became one of the largest coachbuilders in the Netherlands. The firm built various coachworks for public transport vehicles and trucks, but also both bespoke bodies for individual clients and series-built styles like convertibles, often on higher-priced chassis from the USA and France. In their haydays they created many beautiful bodies on the chassis of brands like Delahaye, Lagonda, Talbot-Lago, Austin, Minerva and Armstrong Siddeley.

Pennock is especially well known for their ‘un-Dutch’ flamboyant designs on Delahayes. After World War II, the Dutch government encouraged coachbuilding for export, and a number of prestige chassis, especially Delahayes, were imported for that purpose. Delahaye had no in-house coachworks, so all their chassis were bodied by independents, who created some of their most attractive designs on the Type 135. One of them was commissioned by Prince Bernard of The Netherlands. His wife, Queen Juliana had also commissioned a special car, a stretched Austin Sheerline Double Convertible Town Car.

Pennock closed its doors in 1953

1909 pennock 1910 pennock-carrosserie-1910-08-11 1911 pennock-1911 1912 pennock-1912 1912 pennock-1912-07 1912 Pennock-fabriek-1-Auto-3jan-1912 1913 Pennock-1913-FIAT 1914 Pennock FN 2700 Landaulette 1916 pennock-1916-1 1916 pennock-1916-2 1917 pennock-11-oct-1917 1917 Pennock-1917-carroseriefabr 1919 pennock-advert-1919 1920 Pennock-1920-Fiat-Bestelwagen 1921 pennock-advert-1921 1921 Pennock-transformabel-1921 1924 Ariès R66 Allonè - Pennock & CO., 's-Gravenhagebusserie6 1924 De Dion Bouton 54 Pennock 1924 De Dion Bouton, idem M-7811-M-20037 G.T.M. 54 met originele Pennock carr 1924 Pennock-scemia-htm 1927 Minerva Pennock HTM 1927 pennock-1927-08 1928 pennock-1928-10 1929 pennock-1929-08 1930 pennock-advert-1930-0129 1930 pennock-carrosserie-1930-12 1931 pennock-1931-01 1931 pennock-1931-04 1931 Studebaker Pennock 22seats 1932 pennock-1932-roldak 1933 Pennock-1933-schuifdak 1934 pennock-1934-02 1934 pennock-1934-04 1935 Studebaker-Pennock-0407-1935 1936 Pennock-1936-zon 1938 Pennock-Graham-1938-nefkens 1938 Pennock-Nash-1938-englebert 1939 Pennock-Nash-1939-englebert 1946 Pennock-1946--bekleding 1946 Pennock-Delahaye-Sedan-1946-11 1949 Pennock-Armstrong Siddeley 1950 alvis-1950-pennock 1950 pennock-1950 1950 pennock-ahw-1950-03-bovag 1950 Pennock-Austin-A-70-1950 1950 Pennock-Kaiser-Cabriolet-1950-1 1950 Pennock-Kaiser-Cabriolet-1950-2 1950 pennock-seriebouw-1950-04 1950 pennock-talbot 1950 pennock-talbot-2 1950 Pennock-Talbot-lago-1950 1950 Skoda-Pennock-Rai-1950-04 1950 VW pennock-1950-05 1951 Pennock Austin LWB Sheerline Princess 6-window Convertible Limousine Juliana 1951 Pennock Austin LWB Sheerline Princess 6-window Convertible Limousine Kon. Juliana 1951 Pennock Austin LWB Sheerline Princess 6-window Convertible Limousine Koningin Juliana 1951 pennock-skoda 1102 1952 Pennock-alfa-romeo-1952-03 1952 pennock-royal Austin Sheerline Princess a 1952 pennock-royal Austin Sheerline Princess b 1954 pennock-1954-06-könig 1954 pennock-schuifdak Pennock Catalogue Pennock Fabriek The Hague Pennock GVB bussen Pennock Scemia HTM 10 Pennock-delage-1 pennock-delage-2 pennock-Morris Minor-1

Extra INFO // New Information.

De omroep was hard getroffen door de oorlog.
Van de 5 reportagewagens  waren er nog 2 over
De NCRV wagen had de oorlog overleeft.
Verder waren op de Diamond T de antraciet  Gasgenerator gebruikt, waardoor de motoren, de banden en verder ook alles in slechte staat waren. Verder was een wagen door de Nederlandse Omroep  weggegeven voor oorlogs  verslaggeving en is later gebruikt, net als twee andere wagens als vluchtauto op Dolle dinsdag. Wel kreeg de Omroep een Opel Biltz  die door de Duiters was gebruikt bij Stalinggrad en bij de invasie in Normandie. Helaas zijn bij deze acties veel collega’s dood geschoten, waaronder een chauffeur van net 23 jaar..
Na de oorlog was duidelijk dat niet iedere Omroep zijn eigen wagen meer kon hebben. Het was financieel niet haalbaar. De Nederlandsche Radio Unie werd opgericht om studio’s ,wagens en materiaal te beheren . Met veel pijn en moeite kocht de NRU  5 chassis in (1949) Diamond  T –  4 voor de grote omroepen en een voor de Wereld Omroep . Ze werden ingericht als Reportagewagen met opname ter plekke 3 waren voor zien van plaatsnijmachine een een al met Bandrecorder.  Deze werden in 1949 gelanceerd aan Garage Spoorstraat in Hilversum. Ze kregen 4 vaste chauffeurs.  De carrosserie werd gemaakt door Pennock te Den Haag en Technisch werden ze ingericht door de NRU.
In 1950 kwamen er door de Marshal hulp nog 4 wagens beschikbaar  als Lijnwagen waren en 6 koffers apparatuur beschikbaar voor live uitzendingen  3 voor de omroepen en 1 voor de WO die een andere kleur had. Gemaakt door de NSF in 1935.  De Carrosserie werd gemaakt door LITH in Rotterdam. Het Chassis was Diamond T  voorzien van grote sticker op de zijkant . Technisch ingericht door de NRU. Ze hebben dienst gedaan tot 1958-1959  met ongeveer 250.000 km op de teller.

1949 diamond-t-wereldomroep-1 Pennock

1950 Diamond T Reportagewagens van de diverse Omroepen aangesloten bij de NRU. De wagens hadden een carroserie van Lith te Rotterdam

1950 Diamond T Avro Pennock

1949 Diamond T Reportagewagen van de NRU voor het AVRO gebouw met carroserie van Pennock ‘s Gravenhage

Met hartelijke dank aan Eric van Dijk voor de toegezonden info.

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

12 thoughts on “PENNOCK ‘s Gravenhage The Netherlands 1886 – 1954”

 1. Erg jammer dat niet in de beschrijving staat dat er ook 5 Reportagewagens zijn gemaakt voor de 4x NRU en 1 Wereld Omroep welke de grote nood na de oorlog oplosten toen ook bij de omroep getroffen was door de Duiitse bezetting. Verder werd er 4 Lijnwagens gemaakt . in Rotterdam Lith dacht ik … Deze chassis op Diamond T versie waren doormiddel van Marshall Hulp verkregen . Ik wil graag contakt hierover geen idee hoe toen ging met Marshell hulp. mail me :opzoek1945@hotmail.com

  Like

 2. thank you, thank you, thank you. My father was P.J Pennock and was a “zoon” and production manager for his father, (Also P.J. Pennock). We immigrated to Canada in 1952 and my father worked as a contract engineer at Ford, Studebaker, Fruehauf…etc., until he had his own business (SKY TOPs… American Sunroof corp) in Hollywood and San Francisco CA. All history of the Carrosserriefabriek is quickly fading
  to this generation. He never talked much about those 40 years of the family’s life and he died young (at age 51). Your blog has filled my head and my heart with many glimpses of a history which has many blank spots!

  Liked by 1 person

  1. Hello Rob, I enjoy your reaction very much. This is one of the reasons why I like making this blog. It’s a lot of work, but since I got ill, its a good way to make my day still worth living. So you’re very welcome to my blog. Greetings and respect from Schiedam, near Rotterdam, 25km from the Hague, the Netherlands.

   Like

  2. Hey Rob, I collect evrything about the Pennock Carrosserie Fabriek. I once tried to contact you many years ago, but I’m afraid it did not reach you. Maybe better luck this time?

   Liked by 1 person

   1. Hello Rene. Yes, I find email and your “hello” on the blog. I am glad to be in touch. Can you also find me on Facebook?

    Like

  3. dear sir restored the car of the Queen Juliana and Prince Bernard the car was in cincinatti about 20 year i spotted the car a4 doors cabriolet after 6 years the car is nnow again brand new and i dit a lot of the car new feneer and alot of mechanical an spray work it is my hobby
   now the car is in the museum het loo of the royal family
   perhaps you have some pictures of the car the car was made in 1952 an the personel of pennock was workingt on this car with love for the queeen ican send you some fotografh of the car who was designed by vander plas and made bij yor family
   l. van der meulen

   Like

   1. I have no pictures of the specific limousine built for the queen. The few pictures that I have are 1) in a book from 1913 Scravenhage showing work inside that factory. I have noticed pictures from that book in the Myntransport presentation. 2) a few pages from a catalog with actual picture of Maybach, but only sketches of a Delahaye and some coachwork on Studebaker. 3) very small pictures in and around the factory, some with the coverings of gun turrets for British Lancaster bombers, a military transport vehicle and frame of delivery vehicle. I do have much written correpondence from around this time because the family was leaving Holland and all the life and friends that mother and father had known. There may have been discussion of activity at the factory, but I have difficulty with Dutch after so many years… especially the handwritten stuff! Sorry I have no specifics that can help. I am thrilled that so much is available in this blog!

    Liked by 1 person

 3. Op 17 Sept. jl is de laatst overgebleven rijtuigbak van de Twentsche Electrische Tramweg Mij.,
  de TET 1, van zijn verblijfplaats als tuinhuisje in Overdinkel afgehaald en naar een opslagloods van de Tramweg-Stichting gebracht in afwachting van restauratie tot een werkende tram.

  Like

 4. Ik heb wel degelijk contact gehad met conam en met familieleden van Pennock, en met het logo duidelijk in beeld zie ik geen probleem, vandaar dat uw reactie ook niet in de prullenbak verdwijnt maar openlijk gedeeld word.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.