Buses Trucks Fire + Rescue MAGIRUS (Deutz) Germany

Magirus-Deutz

01 Ulmer Münster Magirus-Deutz LogoMagirus-Deutz 170

Magirus-Deutz vrachtwagen met luchtgekoelde Deutz dieselMagirus-deutz lkw 7 sst Rundhauber

Magirus-Deutz brandweertruck met luchtgekoelde Deutz diesel

Magirus-Deutz

1919 Magirus Deutz wl531919 Magirus Deutz wl53

 was een Duitse fabrikant van brandweermaterieel, vrachtauto‘s en bussen.

Sinds 1936 onderdeel van het concern Klöckner-Humboldt-Deutz (KHD) was het min of meer een directe afstammeling van het bedrijf opgericht door Nicolaus Otto.

1923 Magirus Fire Engine Model Bayern

1923 Magirus Fire Engine Model Bayern

Magirus is legendarisch geworden als fabrikant van allerhande brandweermaterieel, met name de autoladders zijn wereldwijd bekend. Later werden ook met luchtgekoelde Deutz Dieselmotoren uitgeruste vrachtwagens en bussen geproduceerd. Fameus zijn de rundhaubers en eckhaubers die men door het karakteristieke geluid van de luchtgekoelde Deutz motor al van verre kon horen aankomen.

1923 Gasmotoren Fabrik Deutz

1923 Gasmotoren Fabrik Deutz

Magirus

Magirus GmbH
Type GmbH
Industry Automotive
Founded 1866 (As Magirus Kommanditist)
1974 (Magirus Deutz)
1983 (Iveco Magirus)
Founder(s) Conrad Dietrich Magirus
Headquarters UlmBaden-Württemberg, Germany
Number of locations Production locations:
Germany:Ulm
Austria:Graz
France: Chambéry
Italy: Brescia
Area served Worldwide
Key people
Products Trucks
Operating income Decrease €1.042 billion (2009)
Owner(s) CNH Global
Employees 2,100 (2009)
Parent Iveco
Website www.magirusgroup.com

Magirus GmbH is a truck manufacturer based in Ulm, Germany, founded by Conrad Dietrich Magirus (1824–1895). The company began manufacturing fire-fighting vehicles in 1866. In the late 1910s, it started the production of trucks and buses. These vehicles developed a reputation for high engineering standards, able to operate under the most arduous conditions.

Anhaengeleiter Magirus

The company also invented the turntable ladder, as Magirus Leiter, which quickly became an essential item of fire brigade equipment worldwide.

Deutz Logo

The parent company was Klöckner Humboldt Deutz AG, maker of the well-known Deutz engines, so the brand commonly used was Magirus Deutz, and for a short time Klöckner. The logo of Magirus Deutz was a stylised M with a sharp, long center point to represent the tower of the Ulm Cathedral.

ulm_cathedral_by_fa_photo-d4d064w

In 1975, Magirus was purchased by Iveco which continued producing some Magirus trucks for a short while under the name “Iveco Magirus” before abandoning it completely in most countries. However, Iveco trucks were sold under the Magirus brand in Germany and other European and Middle Eastern markets until the end of the 1980s. Today, the Magirus brand is only used for the company’s firefighting equipment section, not for the whole fleet of manufactured trucks.

Feuerwehr Gruppe Magirus Deutz-Löschzug Hermeskeil

Iveco Magirus is one of the leading manufacturers of fire fighting equipment. The underpinnings for the line of fire fighting trucks are primarily Iveco’s own chassis designs and engines, but occasionally platforms from other truck manufacturers serve as the base for specialized or customized fire-fighting equipment layouts. With its Magirus brand turntable ladder, Iveco Magirus is the unrivalled global market leader by sales.

1921 Magirus Elefant und Magirus LF 15 1942

1921 Magirus Elefant und Magirus LF 15 1942

Most trucks from Magirus are also known as Magirus Deutz because the air-cooled engine came from the factory of Deutz AG. These engines are still being sold for agricultural and marine use.

Though seldom seen today, the Magirus company produced almost all of the early, movable ladders used in the construction of large, rigid airships in both the Germany and the United States. The multi-extension, wooden ladders were mounted on massively constructed, wooden carriage frames with a “fifth-wheel” style, forward axle assembly. Although it appeared to be designed for horses, the ladders could be easily moved by two men. The carriage was equipped with four, hand screw type “outriggers” that would resist the ladder from tipping. The ladder did not swivel on the carriage. It was elevated and extended only towards the front of the carriage. In the “working” position, the ladder had to be elevated to about an 80 degree angle in order to allow full extension to 85 feet. (I do not know what the maximum extended length of the largest wooden Magirus ladder was, but the ones used during the erection of the Goodyear-Zeppelin Corporation’s USS AKRON and USS MACON reached to 85 feet.)

DeutzBadge

They can be seen, commonly, in early photographs of airships under construction in the 1920s and 1930s.

Products

Gallery

Magirus bestaat binnen het Iveco concern nog als fabrikant van brandweervoertuigen.

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

4 thoughts on “Buses Trucks Fire + Rescue MAGIRUS (Deutz) Germany”

 1. hallo Jeroen ik heb een vraag over een foto van een magirus bus een Nederlandse bus staat vrij diep n de rij met twee vlaggetjes en nummer twee er op, mijn vraag is,, de bus staat bij een molen en ik zou graag weten waar het is,groet
  joop harbers
  Eindhoven Noord Brabant

  Liked by 1 person

  1. Beste Joop, ik zou werkelijk niet weten waar deze foto genomen is. Ik heb ‘m zo van het wereld wijde web geplukt, en kon geen gegevens vinden. Als je zelf het antwoord alsnog vind dan zou ik het graag ook horen om de beschrijving te complimenteren. Succes en gegroet. Jeroen Heetkamp.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.