Buses CHAUSSON France

Buses CHAUSSON France

001 logo

Chausson Autobussen

1947 Chausson APH 47

1947 Chausson APH

In 1907 werd door drie broers Jules, Gaston en Paul Chausson te Asnières-sur-Seine opgericht de Firma Ateliers Chausson Frères, in latere jaren werd de naam gewijzigd in Société des Usines Chausson. In deze eerste beginjaren hield men zich bezig met de opbouw van koetswerken op wagens, van echte carrosserieën zoals wij dat tegenwoordig kennen was nog geen sprake. Naast de koetswerken hield Chausson zich ook bezig met de bouw van water gekoelde radiateurs, brandstoftanks, buizen, inlaatspruitstukken en uitlaten. In 1942 waren er twee belangrijke aandeelhouders in het bedrijf, t.w. Renault en Peugeot.
Hoewel men in 1945 begon aan de ontwikkeling van een kleine personenauto voorzien van een water gekoelde één cilinder-tweetact motor van 10 PK, waarbij de open carrosserie plaats bood aan twee personen, kwam de serie productie niet op gang, en werd het project afgeblazen.
Men ging zich vanaf 1946 richten op de bouw van autobussen, en niet zonder succes. Door hun uiterlijk met de voor uitstekende radiateur (koeler grill), maakte deze bussen wereld beroemd. In Frankrijk kregen ze naam „nez de cochon“, vrij vertaald tot „varkensneus“. Deze grill vond men ook terug in de Peugeot 1 tons bestelwagen.

003Bussen Chausson 47-270348 Hotschkiss 1947 Groote Markt Den Haag

In de latere modellen werd de radiateur binnen de carrosserie verwerkt, en kreeg de grill meer de vorm van een visbek.
De Firma Chausson genoot vooral in het begin van de jaren 1950 een groot succes, in vrijwel geheel Frankrijk waren deze bussen gemeengoed geworden. Door dit succes kon de firma zich expanderen en kon men de firma Chenard & Walcker overnemen. Ook werd er van de Locomotiefbouwer Brissonneau & Lotz nog een afdeling, die auto onderdelen fabriceerde, overgenomen.
In de goede jaren werkten bij Chausson 15.000 medewerkers, werkzaam in de hoofdvestiging Asnières-sur-Seine, en in de nevenvestigingen Creil, Gennevilliers, Laval, Maubeuge, Meudon en Reims.

004CHAUSSON EMA 48 Mercedes Benz

In 1959/1960 werd Chausson geheel overgenomen door Renault, eerst nog onder de naam Saviem-Chausson, doch na een paar jaar onder de naam Saviem. Dit merk was al reeds door Renault overgenomen. Maar in de jaren zeventig verdween ook de naam Saviem, en werd Renault zo langzamerhand de enige fabriek van zware bedrijfswagens en autobussen in Frankrijk. Daarmee was niet alleen de tijd van Chausson en Saviem voorbij, maar ook die van Berliet, Citroën (alleen zwaar materieel), Somua ,Unic en Willéme. De Chausson bussen waren vlak na de oorlog zo populair in Nederland omdat het nogal „grote“ bussen waren ten opzichte van al het beschikbare „nood“ materieel. Bovendien liet de Nederlandse importeur Adriaan Beers uit Den Haag in een advertentie weten dat Chausson bussen binnen 3 weken, of wellicht nog korter, leverbaar waren.

005CHAUSSON HTM 48 uit 1946

In het boek „La grande aventure des cars Chausson“ in 1988 geschreven door Nicolas Tellier, werd beschreven dat er in 1947 110 stuks complete Chausson autobussen aan Nederlandse bedrijven zijn geleverd. Nu wou ik gaan uitzoeken welke bussen dat zijn geweest, en dan op volgorde van de eerste eigenaar, maar zo U ziet is mijn lijst niet compleet. Ik heb er zelfs meer dan 110 stuks, maar kennelijk is niet altijd de 1e eigenaar bekend, of het kan ook heel goed zijn dat de schrijver misschien circa 110 stuks bedoelde. Opmerkelijk is de afwijkende Snelle Vliet 23 met zijn bergruiten. De meeste Chausson’s in Nederlanden werden geleverd met een Hotchkiss motor (type AH), een enkele kreeg een Panhard (AP) motor. EMA in Valkenswaard, die tevens Mercedes dealer was, verving de Franse motoren door er een Mercedes-Diesel in te plaatsen. Omdat deze motoren veel compacter waren kon de radiateur binnen de carrosserie gebouwd worden, en verviel het authentieke varkensneusje die deze Chausson’s zo kenmerkten. Een ander opvallend detail waren de achterwielen, die waren n.l. enkellucht gemonteerd, d.w.z. de achteras bevat slechts twee wielen, aan beide zijden slechts één wiel. Dit kwam echter op meerdere Franse bussen voor, o.a. bijv. Saviem, Renault, Somua en Isobloc.  Met dank aanhttp://www.openbaarvervoerinboskoop.nl/rubrieken/gerritgunnink/Deel167.html voor deze info in het nederlands.

006

CHAUSSON HTM 54

De Franse Chausson, een bus die zijn tijd ver vooruit was.

Op verzoek van diverse bezoeker/lezers, een uitleg over deze toch zeer bijzondere bus.

In dit geval schrijven we over een heel bijzondere bus, een type dat bij HTM kwam als een pleister op de wonde, toen men een chronisch gebrek had aan materieel.

Na de oorlog werd door HTM zeer veel moeite gedaan de volledig ontmantelde busdienst zo snel mogelijk weer op gang te brengen. Nu was de grote moeilijkheid hierbij dat vrijwel het gehele wagenpark of geroofd of onbruikbaar was. En….dit was niet alleen bij HTM het geval, bijna alle vervoersbedrijven hadden met de zelfde problemen te kampen.

Zo stonden in de garage een aantal bussen zonder banden en andere belangrijke onderdelen. Men stond dus voor een vrijwel hopeloze taak, temeer daar de onderdelenvoorziening zo vlak na de oorlog ook niet of nauwelijks functioneerde.

007

GTW 47 Chausson-2

HTM was dus zeer verheugd dat zij erin slaagde in Frankrijk een aantal bussen te bestellen. Deze bestelling vond plaats in december 1945 en toen in februari 1946 als eerste lijn ’T’ weer op straat verscheen waren reeds 4 Chaussons voor deze dienst beschikbaar.

Deze Chaussons hadden een typisch Frans uiterlijk met een klein neusje en waren nog voorzien van een benzinemotor die wist waar de brandstof moest blijven.

Hoewel HTM al voor de oorlog haar wagenpark gestandaardiseerd had op dieseltractie had men gewoon geen keus en was men al met al toch zeer verheugd met deze helpers uit de nood.

008

Chausson  APH252 Nantes

De 41 t/m 50 werden afgeleverd in een grijze kleur.

Deze wagens hadden aanvankelijk een lopende conducteur en er werd ingestapt door een klapdeur aan de achterzijde van de bus.

In juli en augustus 1946 werd een vervolgserie afgeleverd met de nummers 51 t/m 54.

Deze waren in een groene kleur bij HTM afgeleverd.

De toenmalige pers bezong deze Franse bussen als een zee van ruimte waarin maar liefst 70 passagiers vervoerd konden worden.

Eind mei 1946 waren voor de lijnen ‘G’, ‘K’ en ‘T’ 22 Kromhout-bussen en 10 Chaussons beschikbaar met nog enige Kromhouts in herstelling.

HTM besloot de Franse bussen, die tot nu toe provisorisch voor de dienst geschikt waren gemaakt, te verbouwen tot volwaardige stadsbussen.

Begin 1946 verscheen de ‘41′ in de bekende HTM-uitmonstering. Deze wagen had nu een zitplaats voor de conducteur tegenover de ingang. Van deze ingang was de klapdeur vervangen door de gebruikelijke vouwdeuren. Tevens was een optische signaalinrichting aangebracht.

Hoewel daar wel de mogelijkheden toe aanwezig was werden deze bussen niet voorzien van richtingsfilms. Nadat eerst alleen aan de voorzijde door middel van een bordje de lijnaanduiding werd aangegeven, kregen de 41 t/m 54 tijdens de verbouwing aan de blinde zijde, achterop en vlak voor de achteringang eveneens het bekende bordje met de lijnletter.

009 Ad

Chausson

Als laatste verbouwde Chausson kwam de 46 op 11 januari 1947 weer in dienst.

Voor het stadsbedrijf bleken deze benzinebussen echter toch weinig geschikt.

Er deden zich zeer veel storingen voor. Vooral in de strenge winter van 1946/1947 was het voor de passagiers duwen geblazen. Een constant gebrek aan onderdelen was er de oorzaak van dat vele Chaussons vaak langere tijd gedwongen buiten dienst stonden.

In november 1947 waren deze problemen opgelost en reden alle Chaussons weer, uitgezonderd van de ‘48′ die pas begin 1948 weer rijvaardig was.

HTM bracht in het najaar van 1947 nog richtingsaanduidingen aan boven de voorruit van deze bussen. Vlak onder de niet gebruikte filmkast werd een frame gemonteerd waar de lijnletter- en bestemmingsborden ingeschoven konden worden.

Deze richtingsborden waren bruin van kleur met witte- en gele letters.

Toen er nieuwe bussen voor de dienst beschikbaar kwamen verhuisden de Chaussons al snel naar het tweede plan. Een grote handicap van deze wagens was het zeer grote benzineverbruik waardoor het niet mogelijk was dat deze bussen een hele dienst reden. Onderweg moest dan worden bijgetankt bij de garage of bijvoorbeeld op lijn ‘G’ bij het tankstation op de Sportlaan bij de Houtrustbrug.

De Chaussons kwamen nu op de “korte” lijn ‘N’ (Vreeswijkstraat-Grote Markt), op spitsuurdiensten en later op lijn ’Y’ (Hollandse Spoor- Ypenburg).

In november 1949 kwam het moment dat HTM de gewaardeerde Franse hulpen kon missen en werden zij verkocht aan diverse touringcarondernemers in het gehele land die nog jaren plezier van deze wagens hebben gehad. Voordat deze ondernemingen de ex-HTM-Chaussons in dienst stelden werden zij grondig verbouwd en van een toerwageninterieur voorzien.

Hoewel deze serie uiteindelijk toch niet zo’n grote rol in het HTM-gebeuren heeft gespeeld waren zij zo vlak na de oorlog toch van onschatbare waarde.

Het Haags Bus Museum was dan ook zeer verheugd dat zij in 1980 in Frankrijk een dergelijke bus konden aankopen, een wagen die ooit als HTM-48 de Haagse straten zo nu en dan weer zal mogen sieren.

Deze bus werd toentertijd in Bourges in Frankrijk aangekocht en werd ruim dertig jaar later op een dieplader van de firma Gordijn naar Nederland gehaald.

Het heeft veel energie en vakmanschap gekost om deze bus weer in oude luister bij te zetten en heden ten dage horen we bij de regelmaat van de klok deze bus weer, met zijn typische rokende dieselmotor, weer door ons Haagje rijden.

B. Boomsma, Nick Roestenburg, Peter Nijbakker en Bart Rijnhouthttp://www.openbaarvervoerinboskoop.nl/delaatstebusopdolledinsdag/HTM27-04.htm

010

 Chausson AP48 Brebach 1a 1957

011

Schon 1948 wird der 2.000ste Bus ausgeliefert. Chausson Produktiepalette

012

1948 Chausson bus in a difficult situation

Chausson logo

013

Im Jahr 1907 gründeten die Brüder Gaston und Jules Chausson in France

014

CHAUSSON APH52 (1952)

015

Chausson 1a Saarpost Bus 1958

016

Chausson

017

Chausson 48 b.j. 1946

018

Chausson 44 Hotschkiss 1946

019

Chausson AGB  APH52 Tekening

020

 Chausson

021

Chausson 1947

022

CHAUSSON 233

023

CHAUSSON-Saviem

024

Hazeleger, Saviem CHAUSSON BF-XL-08

025

CHAUSSON HTM 44

026

Chausson-aph-47-11

027

Chausson APH 2.50 de 1952

028

Chausson-vbc-01 Trolleybus

029

 Chausson APVU

030 tekening

Chausson-aph-52-06

031

Chausson AP52 f

032

Chausson K-17653  [1946]  NB-34-13 Guy [1947]

001 logo

002

Chausson-aph-52-09

003

CHAUSSON EZABO ex HTM 50

004

 Chausson-apu-03 Chili

005

Chausson

006

CHAUSSON LAB 18 of 19

007

Chausson APH 2.52 n°106 et 108 de 1953

008

 Chausson APVU4 + Diesel moteur SOMUA

009

Chausson APH 2.52 n°287 de 1962

010

Chausson Bus WBX-Madagascar © John Veerkamp

011

 Chausson AH – Hotchkiss HTM 41 en 121 1946 Eiberplein

012

Chausson-aph-522-06

044

Chausson APH 2-50 (grün), Jahrgang 1951

045

Chausson aph2-50-1949

046

 Chausson 1946 Balk B-29020 NL

047

Chausson 1946 Balk B-29020 NL

Chausson logo

048

HZ 27 CHAUSSON B 009

049

CHAUSSON EMA 79

050

Chausson wizual

051 4x

Chausson-aph-52-10

052

 CTF cover1949

053

CHAUSSON RCT 4 NL

054

Chausson APH 2.52 n°189 de 1956

055

Chausson APVU

056

Chausson APH 2-522

057

CHAUSSON APH 522 (1961)

058

CHAUSSON APH52 (1952)

059

CHAUSSON APH 48 (1949)

060

CHAUSSON-Saviem boekje

061

Chausson DenHaag HOVM HBM 1948

062

Chausson-vbc-02 Trolleybus

063

Chausson-apvu-3-10

064

Bussen Chausson

065

Chausson Hispano Suiza 1959 Spanje

066

Chausson-aph-08

067

Chausson-aph-2-50-07

001 logo

068

 Chausson Nederland

Chausson 242septub8

Chausson sept 1984 ub8 ©Ph. Willaert

Chausson 1949 APH 49

Chausson 1949 APH 49

Chausson AMZ-de Muynck 32

Chausson AMZ-de Muynck 32

CHAUSSON APU53 Sculptuur

CHAUSSON APU53 Sculptuur

Chausson buses 59

Chausson buses 1959

CHAUSSON DE LA TEO DEVANT LA MAIRIE

CHAUSSON DE LA TEO DEVANT LA MAIRIE

Chausson Excursion Toulouse

Chausson Excursion Toulouse

Chausson nr 22 GEBRU

Chausson nr 22 GEBRU

Chausson Poland

Chausson Poland

CHAUSSON Ringelberg 6

CHAUSSON Ringelberg 6

chausson_et_215d_Etoile_gd

chausson et 215d Etoile gd

chausson18 garejunlisterbus 1955 lux-echternach

chausson18  gare junlister bus 1955 luxembourg-echternach

Chausson-bus Wernhout-Breda ca 1948

Chausson-bus Wernhout-Breda ca 1948

Chausson logo

GTW 47 Chausson-2

GTW 47 Chausson

Fini-einde

Filed Under: BERLIETCHAUSSONChenard & WalckerCitroënFRANCEHispano Suiza,HotchkissISOBLOCMercedes BenzOLD BUSESPanhardPeugeotRENAULTSAVIEM,SOMUAUnicWilléme

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

7 thoughts on “Buses CHAUSSON France”

 1. Nice pictures. A few of them show Chausson buses on the streets of Warsaw. The first picture presented on this site, signed ‘1947 Chausson APH’ is a part of Polish newsreel. Here you can see a similar bus restored an exhibited in Warsaw: http://www.sfora.pl/polska/Niezwykly-pojazd-Legenda-stolicy-znow-na-ulicach-g59703-166225. Also ‘Chausson wizual’ shows the bus visualization on Krakowskie Przedmiescie street (Warsaw). The picture ‘Chausson Poland’ shows the partially secured wreckage of the vintage bus during the transport.

  Like

 2. I am really glad to have found this blog! I now live in New Zealand but was born in The Hague in 1939 and have fond memories of the Chausson buses that the bus company HTM used after the war. As a boy of five / six I was very excited by the design of these buses as compared to anything else I had seen. I have been looking for more information for quite some time and now I find most of my question answered and several photo’s that bring back those memories!
  I rode the bus “K’ between Scheveningen (where we lived) and the “Grote Markt” in The Hague where I went to school. They were from the first series because they were the grey colour. We rode these six days a week. As I read above these buses were in service until 1949.
  Thank you very much for digging up and publishing this history!

  Like

 3. I am really glad to have found this blog! I now live in New Zealand but was born in The Hague in 1939 and have fond memories of the Chausson buses that the bus company HTM used after the war. As a boy of five / six I was very excited by the design of these buses as compared to anything else I had seen. I have been looking for more information for quite some time and now I find most of my question answered and several photo’s that bring back those memories!
  I rode the bus “K’ between Scheveningen (where we lived) and the “Grote Markt” in The Hague where I went to school. They were from the first series because they were the grey colour. We rode these six days a week. As I read above these buses were in service until 1949.
  Thank you very much for digging up and publishing this history!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.