Buses BROCKWAY USA

Bussen BROCKWAY USA

BROCKWAY
BROCKWAY- Plan de Valparaiso
Brockway 1920
Brockway Buss 1929
Brockway BT Järbo 1929
Brockway
BROCKWAY-MERCURY SCHOOL BUS 1930
 Brockway Car Hainje bouwj. onb NL
Brockway MM3 6cyl 1928 (via Geesink, Weesp) – Werkspoor, Zuilenbusserie14
Brockway H6 Motor Company 1927, Cortland (NY-Noord Amerika) (via M.C. v.d. Wal, Haarlem) – Allan, Rotterdambusserie12
Brockway bus Haarlem IJmuiden
Brockway Haarlem NZH 019
Brockway Schoolbus
 Brockway schoolbus
Brockway 1941
Brockway (1)

<!–

–>

Datering van het voorwerp: 1926-1933 Bron zie Link:
Brockway of Brok-Wee autobussen. Honderd jaar geleden kon je als gewone burger vanaf het station naar de Hasseltse Kapel met de stoomtram. Maar ook in de richting van Goirle of Hilvarenbeek. Daar kwam vanaf 1920 geleidelijk aan verandering in. Steeds meer ondernemende figuren begonnen een eigen lokale ‘wilde’ busonderneming. Er werd beweerd dat die bussen de tramhaltes langsreden om de daar wachtende passagiers op te pikken. Hoe dan ook, de autochassis, met name die van Ford, werden steeds goedkoper en met een eenvoudige bovenbouw kon je al gauw concurreren tegen de stoomtram die dan ook rond 1935 het loodje moest leggen.

Heikant-Korvel bij het Wilhelminapark, rond 1930. Met dank aan  Schmidlin Plus; Wilhelminapark

Ook omdat de ‘wilde bussen’ die in de Heuvelstraat stonden te wachten op passagiers, daar voor nogal wat overlast zorgden, besloot de gemeenteraad tot het invoeren van een officiële stadsdienst. Vanaf 1923 maakten allerlei Tilburgse bedrijven een offerte aan de gemeente, maar die accepteerde uiteindelijk dat de Amsterdamse firma Brockway per 1 april 1926 zou mogen starten met drie lokale buslijnen. Brockway Motor Company (1912-1977) was een Amerikaans productiebedrijf gespecialiseerd in het maken van chassis voor vrachtwagens en autobussen. De vraag naar bussen steeg in Europa en Brockway wilde zijn ‘bussen’ in Europa leveren door zelf plaatselijk busondernemingen op te richten. Vanuit het kantoor van de Nederlandsche Brockway Bus Maatschappij in Amsterdam, werden zo de HBBM (Haarlem, tot 1947), TBBM (Tilburg, tot 1933) en UBBM (Utrecht, tot 1937) gestart. De plaatselijke zelfstandige Brockway-bedrijven kregen te weinig startkapitaal om goed te kunnen functioneren, met het gevolg dat de gemeenten verplicht waren om bij te springen om de busdiensten mogelijk te maken. Tilburg bij voorbeeld kocht de bussen van Brockway al snel op en verhuurde ze weer terug aan Brockway. Een handelswijze die we nu kennen bij de plaatselijke voetbalclubs, die door de verkoop van hun voetbalstadion aan de gemeente hun financiering proberen rond te krijgen. Zo werd Tilburg al in 1927 eigenaar van de eerste zeven autobussen en vervolgens in 1930 van nog eens 6 bussen. De Brockway routes waren:

Advertentie Tilburgse Brockway Bus Maatschappij

Lijn I: Laarstraat – Korvelplein – Korvelseweg – Nieuwlandstraat – STATION – Gasthuisstraat – Goirkestraat – Heikant. Lijn II: Broekhovenseweg – Piusplein – Heuvel – Spoorlaan – STATION – Gasthuisstraat – Lange Nieuwstraat – Koestraat – Hoefstraat – Goirkeplein (het huidige Julianapark). Lijn III: Bredaseweg – Nieuwlandstraat – STATION – Spoorlaan – Heuvel – Bosscheweg – Insulindeplein – Lovensestraat – Oude Molen-bochtstraat – Besterdstraat – Veldhovenstraat – Wilhelminapark – Hasseltstraat.
Van deze lijnen reed lijn I om het kwartier en de beide andere eens per half uur. Later zouden die ook een kwartierdienst krijgen. De jaarlijkse tekorten van Brockway, leverden uitgebreide en langdurige vergaderingen op van de gemeenteraad met bijbehorende lange verslagen in de krant. Eén van de problemen was de hoge snelheid waarmee gereden werd. Het college gaf daarop als reactie ‘Voor de naleving van de dienstregeling is het echter nodig, dat de tijd, welke door het wachten bij de (spoorweg)overweg verloren gaat, ingehaald wordt, hetgeen alleen geschieden kan door tijdelijk een grotere snelheid dan de gebruikelijke te ontwikkelen’ Voor de zes nieuwe 6-cylinder 24-persoons Brockway-bussen die de gemeente in 1929 voor Brockway Tilburg kocht betaalde men f 7.775 voor elk chassis en f 3.450 voor de carrosserie, totaal f 11.225. Vergelijkbare koopkracht nu, ca. € 75.000. Om een verantwoorde beslissing te nemen vroeg men cijfers op bij andere gemeentes. Die varieerden nogal. In Maastricht kwam men met de exploitatiekosten per verreden km uit op 38,7 ct , in Apeldoorn op 30,8 ct en in Den Haag op 25,6 ct. Tilburg zat verreweg het laagste met 20,4 ct aan exploitatiekosten. Maar met een opbrengst van 17,7 ct, moest er toch door de gemeente 2,7 ct voor elke verreden kilometer bij. Vandaar de vraag in Tilburg, Brockway of Brok-Wee? In 1933 liep de licentie met Brockway af en verdween de TBBM. De gemeente heeft toen de exploitatie tot 1947 voortgezet onder de naam ‘Stadsdienst Tilburg N.V.’. Wel met de bussen van het merk Brockway waarvan men al eigenaar was. Als Tilburger kon je dus blijven zeggen ‘Ik neem de Brockway-bus’. Vanaf 1947 nam de B.B.A., die de interlokale busdiensten al verzorgde, ook het plaatselijke busvervoer over als ‘Stadsdienst Tilburg B.B.A.’. De Tilburgse bevolking reageerde positief op de invoering van het regelmatige en vrij betrouwbare Brockway busvervoer in 1926. Zie ook het Brockway-lied in de Geheugen-aflevering ‘Brockway (2)’. Foto 1: Zeldzame foto van een Brockway-bus, hier op route 1, Heikant-Korvel bij het Wilhelminapark, rond 1930. Met dank aan Schmidlin Plus; Wilhelminapark Foto 2: De Ford-bus in 1925 van Simons van het Smidspad. Simons onderhield een dienst tussen de Heikant en de Heuvel. Foto RAT-041491 Foto 3: Brockway-advertentie met de drie stadsroutes. Bron: RAT, Tilburgs adresboek 1928

Auteur: Frans  Kense |  kense@home.nl Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijkenToegevoegd op: 15-11-2007, 18:52 bekijk alle bijdrages (223) van deze auteur
Ondanks een mailtje aan het geheugen van Tilburg voor officiële toestemming ontbreekt de toestemming, maar met bronvermelding durf ik het wel aan om dit stukje info met jullie lezers te delen.

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

One thought on “Buses BROCKWAY USA”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.