Buses AJS England + AKZ Russia

Bussen AJS en AKZ

Het Britse merk AJS en het merk AKZ uit Rusland.

AJS Commodore
AJS adv

Van beide in op het WWW weinig te vinden. AJS http://nl.wikipedia.org/wiki/AJS AJS is een Brits merk van motorfietsen, en een historisch Brits merk begonnen in 1874 uit Wolverhampton van inbouwmotoren, zijspannen, auto‘s, autobussen en radio‘s. Vandaag laat ik alleen maar autobussen zien.

AJS Pilot
AJS different Pilot’s 1930
AJS Pilot advertentie 6cyl 24-26 seater Wolverhampton
AJS Commodore
AJS A.J.Stevens A ‘Commodore’coach
AJS Pilot awaiting it’s fate

Nu komen we bij AKZ. Ik ben er na grondig onderzoek niet achter gekomen waar deze letters voor staan. In totaal kom ik drie AKZ bussen tegen allemaal uit 1947 en 1949 en allemaal afkomstig uit Rusland. Toch kom ik vrijwel gelijkende bussen ook al afkomstig uit Rusland ofwel de USSR tegen met de naam ZIS, een groter en bekender Russisch merk. Ik ga de foto’s laten zien.

AKZ-1 Moskou 1947
AKZ ZIS Aremkuz 1947-1948
AKZ-1 = ZIS 162

Author: Jeroen

In Dutch, my homelanguage: Ik ben Jeroen, tot januari 2015 was ik al dik 26 jaar werkzaam in een psychiatrisch ziekenhuis in een stad vlakbij Werelds grootste havenstad Rotterdam. Eerst als verpleegkundige/begeleider op high care, later op afdeling dubbeldiagnose (verslavingen) en ook nog een tijdje als administratief medewerker. Ik heb een spierziekte "Poli Myositis" (alle spieren zijn ontstoken) daardoor weinig energie. Sinds augustus 2015 is daarbij de diagnose Kanker gesteld, en ben ik helemaal arbeidsongeschikt geworden en zit middenin de behandelfase. Gelukkig ben ik daarnaast getrouwd, vader, en opa, en heb de nodige hobby's. Een daarvan is transportmiddelen verzamelen en daarmee een blog schrijven. Dit blog begon met bussen, maar nu komen ook sleepboten, auto's trucks en dergelijke aan bod. Kijk en geniet met me mee, reageer, en vul gerust aan. Fouten zal ik ook graag verbeteren. In English: I'm Jeroen, till januari 2015 I was already 26 years working as a nurse in a psychiatric hospital, near Rotterdam, Worlds biggest harbour with more than 98 nationalities living within it's borders. First I worked on closed high care ward and the last years on a ward with mainly addicted people. I liked my work very much. In 2007 I got ill. I got the diagnose Poli Myositis, a musscle dissease. Al my mussles are inflamed. And last august I got another diagnose. Cancer. It's plaveicelcel carcinoma and treated with Chemo and radioation. So I've even less energy than the last years. Still I try to make something of my life and the blog is helping with surviving with some pleasure.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.